Page 1 of 1

885 loader hydraulics problem

Posted: Mon Nov 26, 2018 6:26 pm
by ScottUSA
Dunham-Lehr 22 loader on an 885. Loader has what I believe is called an "open center spool valve" for the loader control. The camel hump has been replaced with a steel plate with two ports (hoses). If the loader is removed from the tractor the hoses must be connected at the tractor to keep from dead-heading the hydraulic pump. New hydraulic filter, fluid, etc. about 17 hours ago. Olleck set me straight on the correct select-o-matic settings a few months back. Everything has been working just fine until a week ago.

The problem is the loader occasionally fails to respond to the controls. When this happens the 3-point still works. If the loader bucket is up and loaded it just sits there, if it is on the ground, same thing; no dump/roll-back/float/up/down, nothing. Shut the tractor off and wait a few minutes, restart and everything is back to working like normal. Noticed yesterday that if, when the loader fails to cooperate, if the quadrant lever is momentarily moved to the "select" position (to unlock the lift lock) when the bypass valve opens (squeals) the loader goes right back to working. This issue is new and has gone never to happening every time the tractor is used in just over an hour of loader use.

Re: 885 loader hydraulics problem

Posted: Thu Nov 29, 2018 6:35 pm
by ScottUSA
Certainly this isn't that challenging a problem for you long term David Brown owners to offer a suggestion? Just kidding, I've not come up with a thing... it won't stay not working long enough to attempt to identify the problem. Reviewing flow schematics of the hydraulic system hasn't led to any conclusions and frankly, I do not know where to start looking. I am not well heeled enough in things David Brown to make an educated guess so it's all head scratching for me.

Re: 885 loader hydraulics problem

Posted: Thu Nov 29, 2018 7:27 pm
by jazo
If it is connected as you say, it is impossible for the loader not to work and the 3pl to work unless it is something to do with your loader valve

Re: 885 loader hydraulics problem

Posted: Thu Nov 29, 2018 8:00 pm
by ollek
As said before, if the 3-point hitch is working but the loader not, then the fault is in the loader valve, not in the tractor. This is if the plumbing and the problem is as told. The loader and the loader valve are US manufactured products and it must therefor be possible for the loader valve manufacturer to sort the problem.

Re: 885 loader hydraulics problem

Posted: Fri Nov 30, 2018 6:38 pm
by ScottUSA
Thanks! I'll contact to manufacturer of the valve.